13 desember, 2008

Luciamorgen!

Da har fruen tradisjonen tro hatt vekkerklokka på - og før klokka var sju, satt en deig til lussekatter, og sittet i kjellerstua med en kopp kardemomme-te og ei dyne, og sett Lucia på svensk tv 2. Det har jeg gjort siden jeg var lita. og nå er jeg trøtt.... Men det er en tradisjon jeg må ha med meg!
Her er årets svenske Lucia - en søt jente - som gjør mye frivillig arbeid :-)Nå lysner det av dag - så nå skal jeg bake ut lussekatter, - mens minsten ser på barne-tv og mann og tenåring ikke har vurdert å velte seg ut av dynene. Kanskje mer normalt enn det jeg driver med en lørdag morgen..........I dag skal vi ut og kjøpe jule-tre og det er jo alltids noen julegaver i rest også. Ca 70% av dem faktisk. søren og. Hvert år sier jeg at vi skal ordne julegavene gjennom året og tenke!! - og når jeg skal i gang med det, feks i september, så sier gubben: "jul nå - er du helt fjern eller!!!" - og når midten av desember kommer og han har sagt det mange nok ganger og fruen tenker at javel da .... - så sier han: (årlig!) - "du, neste år, når du sier at vi skal kjøpe julegaver tidlig, så spark meg bak, når jeg sier du er litt vel tidlig ute..." og hvert år sparker jeg både her og der - og hvert år kommer vi til desember og mer enn det - og ingen gaver er i hus. Hva ender det med? Herr og fru og en sur unge drasser rundt i kø i store butikker og har ikke en tanke for hvem som skal få hva. Veldig morsomt.

Luciasangen
Søte barn i Luciasang.......sjekk hun til venstre som bruker lyset som mikrofon...
http://www.tvedestrandsposten.no/video/article3189666.ece

Lucia
Den hellige Lucia ble født rundt 286 (283?) i Siracusa (Syrakus) på Sicilia i Italia. Hun er en historisk skikkelse som uten tvil led martyrdøden i Siracusa, sannsynligvis rundt 304 i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305). Hennes minne ble æret tidlig, en innskrift på gresk i Giovanni-katakomben i Siracusa fra rundt 400 nevner at en jente ved navn Euskia døde på Lucias festdag. Innskriften ble funnet i 1894 sammen med hennes gravsted, Loculus. Lucia nevnes også i messens kanon og er en av de høyest ærede kristne jomfrumartyrer. Legenden er kanskje mindre sannsynlig-

(internet)


Today its the celebration of St.Lucia, - and I have been up early - before 7 o`clock!
Since I was a little girl, I have watched tv - when Lucia comes, candellights on her head, long white dress....... we make these lovely cakes in different shapes - only this one time a year.


Have to do a lot of shopping today (probably I am the only here in the world of blogger s - the only lade, who dont have shopping as a big favourite...) and also have to do a lot of other things - ...........as usual.

Have a nice weekend!
Tone

5 kommentarer:

Monica sa...

Så flink du er da! Har ikke noen tradisjon for Luciafeiring vi...
Jeg og eldstejenta har vært på Moa på julehandel i dag, så nå er kortet rykende varmt, men alle julegavene er i hus;)I kveld strømmer det på med tenåringsjenter... Frøkna blir 13 år på tirsdag, så i dag skal det feires:)Ha en fortsatt fin helg:) Klem

Regina sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Regina sa...

Hi Tone,
thank you for your loveley words!
I'm also bussy with baking,clean the house,shopping etc......
I hope you had a wonderful lucia day
Thanks for the recipe!!!
I wish you a wonderful evening with
a glass of red wine,candlelight and
a warm fireplace!!!!!!
Einen schönen 3.Advent und ganz liebe
Grüße,Regina

Frida sa...

Hej Tone!
Roligt att läsa om dina luciatradiotioner.Jag visste inte att ni firade Lucia i Norge. Jag tänkte att jag skulle gått upp tidigt men så har jag blivit förkyld så jag behövde sova. Jag såg programmet i kväll i stället. Roligt att de visade i från Malmö där har jag bott i flera omgångar tycker verkligen om den staden.
Hoppas du får en trevlig Luciakväll och en mysig 3:e advent imorgon!
Kramar Frida

Heidi sa...

I loved this tradition when we lived in Sweden. For years, I baked these tasty saffron buns here in Holland and wanted to this year. It was on a day that we were helping our neighbors at the cottage so perhaps next year again.

Hugs ~
Heidi