24 november, 2008

Jingle bells.....!

Ja det er bare å brette opp ermene folkens, snart er`e jul!
Denne helga har jeg kost meg, selv om det har gått i ett (whats new...) - men utrolig nok har jeg enda ikke julefølelsen. Vær så snill å la det snø litt snart, eller bare rim på bakken i det minste?!

This weekend I have started to prepare for xmas, - trying to find that "december-feeling" - but I struggle...anyway, I have made a lot of cakes, and I also have had a funny day at my friends farm where we made flat thin bread - for all the dining during xmas. (Which is a lot....) Homemade is the best! I really want old traditions to be continued. And it also makes us proud of course, hehe...! Traditions is important. I really hope my kids (boys...) will keep it in mind when they grow up....
Berlinerkranser lørdag morgen før de andre vurderte å stå opp!
Dobbel porsjon. Jeg kjenner gribbene her i huset godt nå. Og baker i alle fall det ungene vil ha. Og mannen....og gjestene...

Bakte også tre krydderkaker, men de havna i frysen før disse bildene ble tatt - kanskje like greit, så slapp noen å se at de lå på benken, da er det gjort nemlig...


Maryland Cookies utover dagen..........bak tredobbel porsjon, - her går`e unna....og gjem den ene kakeboksen. (En gang spiste min mann 275 før jul, da han var student og jeg var så snill at jeg reiste hjem til mor så han skulle få lese til eksamen før jul i fred....dette får han høre hvert år. Til pass for`n.) Her er noen av 150 stk.
Et iskaldt glass melk, og et par tre (fire...) kaker hvor sjokoladen enda ikke har stivna...ok, greit...jeg er svak...
Remember to make enough...of these...

You can find recepies at http://www.tonesmatside.blogspot.com trying to write it down during this day.....
Flatbrød-dagen!
Og sist men ikke minst - flatbrød-dagen i Askim.
Mine venninder er opptatt av å holde på tradisjoner, og da er det bare å ankomme heimen til Marit i Askim, der mora hennes stilte opp som lærer i takkebakst. Det ble en lang søndag, mye skravling (stakkars mor som ikke er vant til oss i kor...vi andre har jo 25 års erfaring sammen,...og ikke bare det, nå var vi bare tre - i motsetning til normalt: syv...) og mye mel over alt. Veldig morsomt. Og veldig stolte damer. Kjevlet mitt er etter oldemor - bakstekone.... og det var med ærbødighet kjevlet hennes føyk over leivene fra søndag morgen. Og bakstepinnen er etter farmora til mannen, - jeg hadde jo litt å leve opp til kan man si... Jeg skal kjøpe meg seilduk, for fy søren så lettdet er å kjevle på det, og så så lite mel man trenger! Jeg hadde en en gang, men du vet - rotehue....
Det eneste jeg har å utsette på dagen, var at vertinna ikke hadde sørget for å bestille litt hvitt på bakken utenfor, det ville liksom satt rammen, å ankomme en gård i nysnø-bilde, og så inn for å leke bakstekjærring en hel dag - ....hehe...
An amazing day - a lot of work and a lot of fun!
A lot of talking, laughter and irritated words from me, when I couldn`t make it thin enough - but...after a while - I think we became clever!!
Først kjevle og kjevle, tynnere tynnere, nei Tone, ikke tynt nok, tynnere!! Puh - pokkers tradisjoner og alle dyktige husmødre før i tida!!

"ikke så mye mel jenter!"...neida...grrrrr...
Og endelig klar for å løfte bordt leiva til takka - børst bort mere mel, og børst litt igjen, brenn noen fingertupper og ........smil... :-)



Tre jenter og tre takker - og vips så går sikringen og da er det bare å ile rundt og sjekke hva annet man kan skru av... heldige Marit som fikk mel over hele kjøkkenet....over alt får en si...
En liten stabel en større stabel....og vi koster mel og svosj bort med støvskya!
Dette skal da bli gromt å ta frem til rakfisken lille juleaften, og de andre middagene i jula - når de spør hvor jeg har fått kjøpt det, så vet jeg jo hva jeg skal svare. Veldig tydelig...hehe.
En stor takk til søndagens hustellærer som orka å dele kunnskap og dagen sin med oss!
Om jeg rekker skal jeg bake mer her hjemme. Har jo en takke her, så jeg bør jo være litt husmordyktig...
Lurer på om oldemora mi hadde gitt meg ståkarakter eller stryk på disse....må nok bli
bli flinkere til å kjevle tynnere og tynnere tynnere tynnere.... Det er ikke noe hokus pokus dette her - men om noen år når erfaringa blir større, så håper jeg at jeg kan le av meg sjøl den helga her...
Kjersti: jeg vet du leser her: du utfordres herved neste år. Du trenger flatbrød til mølja! - og det kan jo bli gøy!!
HvorforikkeTorunn har utfordra meg på å legge ut favorittsmykket mitt, og det må bli dette cernit-hjertet min sønn, den gang seks år, kom hjem med fra sfo - med ordene
"mamma, dette skal du få fordi du er sånn hjertedame inni kroppen min liksom..."
Og jeg bruker det.
HAVE A NICE DAY!
ps, har du lyst å se TIDENES pepperkakehus?! Det er ikke GRENSER for hva vårs bloggdamer får til (herunder: her tar jeg ingen ros for tiltaket, snarere stolt av å "kjenne" sånne damer)

16 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Tone,
All the cookies and bread you prepared look delicious !! I really like the "Berlinerkransen"...is this a real norwegian recipe ? Then i will look for the recipe on your other blog !! Last summer Hanne told us about "flatbrod" and we bought some to take home...still did not open the packet, i think it's a shame...want to keep it as a memory from Norge, haha
When and with which meal do you eat the flatbrod at Christmas ?
Last time you asked for a recipe, did you mean the recipe of the pepernoten ?? Please let me know and i'll send it to you !!
Have a nice week and TAKE IT EASY :) !!!
Greetings, Janneke.

Torunn sa...

Regner jo med at du også tar deg tid til å ta julebaksten for meg??? Ettersom du er så i rute, mener jeg :-)

Blir helt matt jeg. Sliter med å tenke ut hva jeg skal lage til og med.... ;-)

Klem

M.E.V. foto sa...

Så flink du er! Har ikke begynt enda jeg...ikke den helt stor julestemningen enda heller, men snø, det har vi:)

Hege sa...

Hei
Kor flink du har vært å bake i helgen.De flatbrødene så bare helt lekker ut. Kan godt skjønne at du er stolt.
Lærte meg å bake lefser i fjor gleder meg til å ta fram taken å begynne å bake. Nå er jeg begynt så smått å gjøre klart til advents vindu på kjøkkenet. Har vakset i dag. Ja du skulle vært i kirka virkelig fint. Du er en racer på blogging. Trodde det skulle snø litt mer i dag så vi får den hvite julen i år, men ser ut som vi må vente en stund til.
Ha ei strålende uke.
Klem

hvorfor ikke... sa...

Du superflittige, stå-på-dame det ligger noe til deg inne hos meg, fordi du FORTJENER DET!
TAKK for alle morsomme og koselige kommentarer hos meg, sitter alltid å smiler for meg selv, når jeg leser dem!
Kommer tilbake for å lese innlegget ditt senere;)
God mandagskveld, Tone!
smil Torunn

Frida sa...

Oj vad mycket du har bakat, ser så gott ut! Min mamma gjorde tunnbröd när vi var små det var så gott. Dina ser lika goda ut. Tack för att du har tänkt på mig,blir verkligen rörd. Jag har inte mått så bra i dag.I vissa perioder drabbas jag av svåra mardrömmar. Tyvärr är jag inne i en sådan period nu igen. Drömmarna är uppbyggda likadant varje gång det är som om olycksdagen upprepas gång på gång. Gissar att det är någon bearbetning men det är väldigt jobbigt. Vet du om det är vanligt att man har mardrömmar flera år efter att ha varit med om någon sånt?
Det hade varit skönt att veta om det är fler som har samma problem.
Hoppas allt är bra med dig och lycka till i min tävling är glad att jag har träffat dig här!
Kram Frida

Heidi sa...

You are right about traditions being important. Creating new is also important. I remember eating flat bread when we lived in Sweden. Is this flat bread crispy or soft. The kind we had was soft and you could buy it filled with potato puree and a wonderful sausage. Your cookies look so delicious. I only wish I could sample one or two. :) Do you have a tradition of certain foods on Christmas day?

I hope you do find some time from your busy work days to relax and enjoy the December season more. It is not good when you have to work in the evenings. Jos is in Belgium this week and has to stay there so we know what it is like to be so busy.

Hugs ~
Heidi

Heidi sa...

Do you have your recipe of creamed rice with red sauce on your other blog? I love rice puddings and have a Swedish recipe for it but not with red sauce. It sounds like something Jos would love as I assume you use a red berry to make it? Oh my, you are making both crisy and soft flat bread? I want to come and eat that wonderful sounding dinner at your house.

Hugs ~
Heidi

Som mine dager er sa...

Det går unna her inne også ser jeg, ikke bare hos Lisbeth (selv om det skal sies at det pepperkakehuset finnes det ikke sidestykke til i historien - bare megafantastisk).

Men altså; du har baket en prektig haug med kaker og flatbrød og jeg vet ikke hva du også. Energi har du i allefall! Min mor og meg blir vel å ta en runde rundt takke en helg her før jul. Lefsene må på plass, skal du vite. Det er jo gøy og sosialt også da.

Også må jeg si at det var hyggelig du anbefalte produktet jeg bruker. Var innom og kjøpte ny forsyning i forrige uke og jeg skrøt av produktet til damen som jobbet i butikken. Hun var bare hjertens enig og sa folk kommer og kjøper igjen og igjen. Ikke bare pga soveproblemer, men at den også har så mange andre helsemessige fordeler (den er jo sprute full av antioksidanter og jeg føler meg faktisk veldig okei om dagen altså. Jeg som normalt henger litt mer med hodet på denne tiden av året).

Ikke stress for mye før jul da. Det bør være rom for kos også.

Klem fra Marit

Thusnelda sa...

Hei ! Har klart å fått til ei roseliste, ser at vi har mange like. lurer litt på om du har nokon som er favoritt. Er på jakt etter roser som er herdige mot sjukdom. hos oss er det mykje svartflekk p.g.a. klima. men har fått enkelte Kordes roser som er spesielt motstandsdyktige. Eksempel: Sebastian Knepp Frisk og flott rose, ein favoritt hos meg.

Anonym sa...

Hi Tone,
About the "berliner" kransen: when we buy Berliner bollen IN Germany at the baker's, they look quit different :)) !!!! It's like a ball filled with strawberriejam, hahaha so maybe yours are real norwegian berliner cookies :)
Very international especially when a dutch woman is going to bake them !
Hugs, Janneke.

would it be a problem if you sent me you mail-adress? So i can sent you the pepernoten recipe.

Anonym sa...

Thank you Tone,
Are you also having a coffeebreak in front of the computer :) ??
I'll finish some cleaning and sinterklassshopping first and then i will sent the recipe, because i have to find it in my big drawer full with recipes, haha
Greetings, Janneke.

Les Cotrions sa...

Hello my friend! Oh my God! Your week end has been very creative too! I'll try your recipes!!! I still feel Christmas so far...I must enter the atmosphere!
Have a nice day!

Hugs

Vale

Reginas Cottage sa...

Liebe Tone
Du warst aber ganz schön fleißig.
So viele Kekse hast du gebacken,sie
sehen alle sehr,sehr lecker aus.
Habe Janneke Kommentar gelesen,auch hier in Deutschland sind "Berliner"
Gefüllt mit Marmelade und aus Hefeteig.Sie schmecken sehr lecker.
Was ist flatbrod?
Heute habe ich meine ersten Weihnachtsplätzchen gebacken.
Nußsterne,Husarenkrapfen,Klosterkipferl.Morgen möchte ich noch Butterplätzchen backen,Kokosmakronen und....... noch viele andere Sorten.
Ich hoffe es geht dir gut.
Please sent me your e-mail adress!!
Ich wünsche dir noch einen schönen
Abend!
Ganz liebe Grüße,
Regina

Jorunn sa...

Gosh, du har jo bakt til en hel armè du! Jammen er du flink :0) Det ligger en utfordring til deg hos meg, hvis du har lyst ;0)

Torunn sa...

Han trenger ikke være kjekke engang faktisk......burde klare å få noe utav dette likevel!

Den veggen din..... du er GÆÆRN!!

kLEM