18 november, 2008

Sinterklaas!

(Monica: jeg får ikke legge inn kommentarer hos deg!!) bare en liten avstikker før kommende innlegg....


Vet du ikke hva Sinterklaas er??
Han er en veldig veldig gammel helgen, han bor i Spania, men en gang i året ankommer han Nederland med båt - sammen med sin hjelper Svarte Peter. Båtens ankomst vises på nasjonal TV! Unga er full av forventning, for båten er stappa med gaver. Om kvelden kan alle unga sette sine sko foran peisen, eller ved et åpent vindu - disse fyller de med høy eller gulerøtter som Sinterklaas kan ta med tilbake til hesten sin (på båten?...) - og neste dag er det feks byttet ut med godteri. Hjelperen Svarte Peter er svart fordi han må skli elegant ned gjennom pipa, akkurat som nissen...

Her har vi kost oss med knøttsmå peppernøtter og en diger sjokolade formet som en T, fordi det er første bokstav i mitt navn. Men sjokoladen er min, og den har jeg gjemt!
Utrolig! Jeg skal skrive mer om neste fasinerende dag for nederlenderne - 5.desember.

Hvorfor jeg vet alt det her? Da jeg åpna postkassa i dag - var den stappfull - nesten ikke plass til brev og avis.

Thank you my friend, Janneke!! You brightened my day :-)
Imagine having a really bad day at work, and then coming home to the postbox with a gift, and even better - getting go know new things from other countries! We will educate you (hehe..) about our Christmas soon :-)

Sist helg fikk jeg en flott kokebok av svigers. Henriette Schønberg Erkens gamle slitte og velbrukte...etter min manns farmor. Det satte jeg veldig pris på. Utrolige oppskrifter, og ikke minst - ikke et sted står det nevnt hvor mange grader ovnen skal stå på - det var vel vedfyrt da. Det står enten "veldig varm" "middels varm ovn..." - osv. Den er for å si det mildt Velbrukt!

Det varmet å få denne boka - da "farmor" var en flott kvinne jeg er så glad for at jeg lærte å kjenne. Småbruk i østerdalen, - hadde landhandleri i årevis i generasjoner.

Det er også rørende å finne håndskrevne oppskrifter inni - vakkert, og pent sammenbrettet. Og godt brukt.

Denne honningkaka skal jeg bake til jul.
Det står at den er "meget god og anvendelig"...! Det meste som er godt og anvendelig her i huset blir borte på null komma svisj.

....visping av eggedosis tok en halvtime før i tida...!Har unnagjort alt i hagen, så nå kan snøen bare komme og lave ned og snart gi meg litt julefølelse, det har jeg liksom ikke, for å si det mildt.

Fikk en pakke med hvite tulipanløker av Hanne, og dem har jeg satt i en krukke, og dekket med masse jord og mose. Oppå her skal det ligge kvister av vrihassel, det tror jeg blir stilig når tulipanene viser seg til våren. Vår! Vår!!

Nå er det tid for natta - halv tolv gitt...Men jeg har gjort EN god gjerning i dag da! - og det gleder meg veldig -
Gjennom jobben får jeg utrooolige spørsmål. En familie har ønsket seg så veldig et sett med "besteforeldre" - de bor her uten noen familie - og ungene er de enste i mils omkrets uten besteforeldre. Så da satte jeg inn en annonse. Skal ikke bruke ordet VIPS denne gangen, for ting tar tid! Men i kveld har de alle møttes på mitt kontor, og foreldrene var overlykkelige - og dette skal gå bra! Bollebaking og tur i skogen, seljefløyter og vaffel på tur.
Åh, jeg kjenner at det klør bak der englevingene er festa.
hahaha!!!
God natt!

21 kommentarer:

Heidi sa...

God morgen frue!
Så fint at "lappene" passet. Lykke til med prosjekt-start idag :) Høres veldig flott ut, og supert at noen er villig til å dra igang noe sånt. Tror du er et "rivjern" jeg Tone. Det er bare utrolig hva du får utrettet og engasjerer deg i. Det finnes ikke mange av ditt slag der ute. Jeg tar av meg hatten:)

Ikke det spor rart at du fikk denne flotte kokeboka. Tenk for en herlig gave å få. Ja i denne ligger det nok mye sjel. Rørende og litt romantisk med den håndskrevne oppskriften også. Bare herlig!!

I dag er første fridag på lenge, så her skal mye utrettes i dag..(hm, håper jeg...)Vi skal ha gjester på lørdag, gourmetkveld, og jeg må innrømme at jeg ikke er noen reser på akkurat sånne retter. Nå må jeg først på polet i Askim. Har fått det for meg at jeg skal lage en mandelis-parfait som det bla. skal være 3ss. mandellikør i..., det har vi jo ikke så ... ut å kjøp;) Noe av det vi skal servere må bare være ferdig på forhånd. Har åpent i Bryggerhuset på dagen, så tiden blir litt knapp til å lage alt fra skrætsj på lørd. ettermiddag.

Uff da, dette ble mye svada...ja,ja

Ha en fortreffelig dag og igjen - lykke til i dag!

:-)

Monica sa...

Moro med pakke i posten, og alltid gøy å lære om andre land:)Virker som en hyggelig dame Janneke. Det gjør du også. Veldig engasjert, tror jeg. Høres ut som om du har en veldig givende jobb:)

Ha en fin dag:) Klem

Les Cotrions sa...

Hello my friend! Yes I've been in the South of France last week end! It was wonderful! Sunny and warm days...but unfortunately I'm already back to work!
I like your photo...the mirror with the candle-light...
Have a nice day!
Vale

Regina sa...

Liebe Tone
Was für eine nette Überraschung von
Janneke.Lecker!!!
Fleißig warst du,hast viele Blumenzwiebel gepflanzt,nun kann der
Frühling kommen.
Kommt in Norwegen auch der Nikolaus
am 6.Dezember?
Bei mir ist auch alles okay.
Wünsche dir noch einen schönen Abend
Ganz herzliche Grüße,
Regina

hvorfor ikke... sa...

Å, så heldig du er...den gamle kokeboka. Jeg har også fått en etter mannens mormor. Der står alt finere fruer bør vite, haha!
Ribbing av høns, stiving av duker, tannstell osv er utførlig forklart...veldig gøy å ha.

Ha en super lillelørdag;)

hvorfor ikke... sa...

hahaha! Jeg tar med meg noen brød og kommer straks! Kanelboller er digg!

...og så tar jeg med noen skikkelig høyhælte sko..så tar vi først et "Hvordan-gå-pent-uten-narkoknekken-i-knærne-på-høyhelte-sko-kurs" og så et flue-binde-kurs.
Innimellom forsvinner kanelbollene mmmmmmmm!

hvorfor ikke... sa...

Ja, det tror jeg jeg må også;) haha!

Frida sa...

Hej Tone! Presenter sitter aldrig fel speciellt inte efter en dålig dag. Hoppas det blir bättre i morgon. Nej jag bor inte på en bondgård men skulle gärna gjort det. Det är en väg precis utanför mitt fönster och grannens hus mitt emot. Önskar nog att det vore en bondgård i stället, mycket trevligare att titta på.
Kram Frida

Heidi sa...

What a sweet surprise you received from Janneke! How perfect that it brightened an otherwise not so good day. I love your mirror. The candles look so pretty reflected in it.

Hugs ~
Heidi

kari - carpe diem sa...

Hei, og tusen takk for koselig kommentar på bloggen min. Her hos deg var det også koselig! Jeg kikker innom igjen! Kan jeg linke deg?

Regina sa...

Liebe Tone
Dein Deutsch ist doch gut!! Schreibe
bitte weiter auf Deutsch.Ich weiß das
du es kannst.
Hast du schon einen ADVENTSKRANZ?
Wünsche Dir einen schönen Abend!
REGINA

Monica sa...

Hmmm...er det meg du ikke får legge inn kommentar hos? Hvilken feilmelding får du da? Kanskje jeg skulle ta bort koden... Svar her inne du...

Anonym sa...

Dear Tone,
wishing you a fantastic weekend and as from what i just read in your comment the fantastic weekend has already started !!!!
What fun that you wrote about Sinterklaas! I could understand a little...yes my norwegian is improving, haha
Tomorrow we'll be going to the city of Emmen to do some Sinterklaas shopping ! And the rest of the weekend we have no commitments, love that ! So the woodstove and the candles will be burning, aah lovely. We even had a little "wet" snow this afternoon maybe there is more to come, yippiee :)
Say hello to your family and enjoy.......
Hugs, Janneke.

Regina sa...

Liebe Tone,
hier in Deutschland haben wir heute
scheußliches Wetter,Sturm,Hagel,
Regen und Schnee und es ist kalt.
Da ist es zu hause auf dem Sofa am gemütlichsten,
mit einem Glas Rotwein und einem
schönen Magazin wie Vakre.
Ich wünsche dir auch einen schönen
Abend.
Ganz liebe Grüße,
Regina

hvorfor ikke... sa...

Halla kokkekona;) Hvitløkskylling...jeg kjenner duften helt hit, MMMmmmmm! Her ble det hvitvin....og kyllingduft fra øst...hehehe!
smil Torunn

hvorfor ikke... sa...

Går det fortsatt bra med pappa? tenker på dere, vettu;)

Frida sa...

Jag håller också med om att den första snön är så vacker. Låter mysigt med ett glas vin och levande ljus.
Hoppas du får en bra helg min vän!
Kram Frida

Litt av Mitt, Jorunn sa...

Da lærte jeg noe nytt i dag om utenlandske juleskikker :0) Ikkeno' er bedre enn en overraskelse i postkassa etter en slitsom dag! Så herlig å ha en jobb hvor man virkelig kan gjøre noe andre! God helg til deg også Tone :0)

Heidi sa...

Heisann!
Etter en reser-helg skal jeg nå straks synke langt ned i sofaen. Klokka ble nesten morgen når vi kom oss i seng i går.. eller i dagtidlig.. etter et vellykket gourmet-måltid. Måtte bare en tur innom bloggverden først.

Ha en flott uke Tone og en fortsatt hyggelig kveld.

:-)

Heidi sa...

Du bad meg forresten sjekke hvorvidt pengene for lappene er kommet på kto. Det har de ikke...,men det ordner seg nok.

:-)

Hege sa...

Heisann
Her har det skjedd saker og ting . Er en liten tur inne i blogger verden. Mange fine inlegg. Å engle vingene så jeg når jeg svingte fordi jobben din her en dag. Arig med å få vite hvordan andre feire jul og juletradisjoner.
Høres ut som du er ferdig med julebaksten for i år..eller er det sju slag.
Ha ei strålende uke
Klem Hege