23 september, 2008

Nok en uke i gang...

.....men det er godt å huske på hvor godt det var på hytta i helga!
The bear visited the neighbourhood a week before we arrived again....I am sure I will meet him one time...- wish...??

Vi kjørte oppover seterveien i fantastiske høstfarger -det var så flott!

Had a very nice weekend at our cottage. Always nice to arrive there - getting the fireplace ready, candellights.......the river floating by -. still a lot of cows up there.
The autumn colours were wonderful!
Vi dro opp for å feire svigerfars 70-årsdag, og det gjorde vi med brask og bram og mange gjester i telt på tunet. Bake styre bake styre, - og alle koste seg. Bål og lykter over alt, -utdeling av pledd....de "gamle" holdt på til tre om natta! - vi andre normale var i seng rundt midnatt. Men det er klart at det er nok av oppvask (varming og bæring av vann... - tross mye papp og plast)........


Her er marsipankaka jeg lagde der oppe- svigerfar var fornøyd. Han "bestilte" kake med svampaktig mandelbunn, multefromasj og multer på toppen, - alle syns den var kjempegod. Jeg syns den ble for søt, men siden alle var fornøyde får jeg vel bare si takk. Svigers er ikke vanskelig å tilfredsstille kakemessig, alt sklir ned.


Made this creamy marzipan -cake for my father in law - cloudberries as he wished.

It is a challenge making such a cake when you dont have a proper kitchen with electrisity for making cream,running water etc... Lagde også Pavlova med softice til dessert, - den høstet applaus den og. Godt med noe så søtt og friskt etter en haug med spekemat.

Hele helga lurte vi på hvorfor kuene rauta og bråkte noe sinnsykt døgnet rundt borte på setervollen, - men vi skjønte det jo når en av bøndene som var i selskapet fortalte at det mangla 40 dyr ned fra fjellet til innhegningen ved den største setra - så de stod jo der og rauta og ropte på mammaer og kalver..........første natta måtte jeg lukke soveromsvinduet, det var et spetakkel. Men det er jo da man for alvor skjønner at man bor på ei setergrend! Trivelig da!

All weekend the cows made a terrible noice all the time! - but they where shouting at their "friends" still beeing at the mountain, 40 cows missing. Quite amazing following this "fairytale" every year -now its autumn, and the farmers have to bring them down to the farms in the valley.

Men selv om man gjennom sommeren tenker at det er romantisk med bjelleklang og kuer som beiter nede på elvebredden, og at det er et romantisk syn mens man vasker opp på kjøkkenbordet -er synet som møtte oss på setervollen søndag morgen mindre hyggelig...


Vi VET jo at det er produksjon av mat det hele - men når bilen fra HEDOPP slakteri tronet over hele vollen, da fikk jeg den der ekle bismaken helt der bakerst.

After a long and wonderful summer, cows eating grass, sheeps walking all over... - romantic sight - it wasnt quite as romantic on Sunday when the butchers trailer arriwed, the calfs shouting at their mum inside the trailer.........it was heartbreaking! Almost wanted to hit a farmer or two...very hard.......I KNOW it it food production, but any way -heartbreaking. I just hate it.


Det er bare å stappe dem inn i bilen!!
Jeg sa til minsten at de bare skulle ned på gården sin jeg- men hun dama som stod der ved siden av barnebarnet sitt sa at de skulle rett til slaktern, så da så.


Ja dette var slutten på helga - ikke veldig vakkert.

15 kommentarer:

Monica sa...

Huff da, bra resten av helga var fin da:)

Lyst på livet sa...

Bare innom for å ønske deg en vakker dag :-)

Regina sa...

Liebe Tone
Hört sich nach einem seeeehr schönen
Wochenende an.Wandern in der schönen
herbstlich gefärbten Natur,vorbei an
Kühen,zurück zur Berghütte wo ein
Feuer im Kamin es schnell warm und
gemütlich werden lässt.Der perfekte
Platz für diesen leckeren Kuchen.
Ganz Herzliche Grüße,
Regina
Dein Deutsch wird immer besser.
Was heißt hage,mat hverdagsliv?

Frida sa...

Hej Tone! Tack för kommentaren den värmde. Ska du hitåt lovar jag att berätta vad du måste besöka. Det finns mycket att se. Ni ser ut att ha haft det härligt i stugan. Vilken fin tårta du gjorde till din svärfar, ser så god ut. Hoppas du får en härlig semester!
Kram Frida

Marit - Som Mine Dager Er sa...

Hei Tone

Takk for hyggelige ord du la igjen hos meg. Tror jeg har vært her inne tidligere, men da uten å legge igjen en kommentar.

Innlegget ditt her synes jeg var så deilig. Man blir satt mange år tilbake og man gjør seg noen refleksjoner. Som den gangen jeg var lita jente (vel, ikke så veldig lenge siden da) og jeg tilbragte hver sommer hos min tante og onkel som hadde gård. Alle minnene derfra raste på da jeg leste om kyr som rauter halve natta fordi de (prøver å) kommuniserer med andre kyr... slaktebilen som plutselig står på tunet og skal hente med seg noen dyr til slakthuset. Hardhent håndtering av dyrene som gjør at man bare står der og krymper seg i avmakt og sinne.

Innlegget ditt bragte sannelig fram mange minner... ;-)

Takk for titten Tone. Kan gjerne gjenta dette jeg ;-)

Anitas hus sa...

Hei, Tone!
Så det er du som er eplemos-dama, hehe... Jeg var helt imponert jeg, sprette opp om morran for å lage eplemost, ikke verst;)
Det er en koselig blogg du har og jeg skjønner hva du mener med at du har mat adhd, for her var det mye godt, mmm.
Så koselig seter, så idyllisk, ja helt til slaktebilen kom. Jeg spiser kjøtt og synes det er helt greit med slakt, men vil liksom ha litt skylapper når det gjelder selve prossesen;)he he...
Håper du får en fin dag!
Klem:O)

Therese sa...

Så flotte høstbilder (øverst...).
Slutten (slakterbilen) er sånt vi liksom velger å "glemme".

Du, den kaka så mums ut !!!!

Tenkte jeg skulle prøve å lage meg en krans av bjørkeris jeg også. Syntes de er veldig fine :o)
Ha en god høstdag, også håper jeg du har en roligere uke denne uka her :o)

Les Cotrions sa...

Good morning Tone! Gorgeous pictures!!! And wonderful cake! You are an artist!!! I'm living in boxes and bags, but I try to find the positive side of this situation ...I wonder what is it, but I'm sure I'll find the answer one day!!!
Have a nice week end!
Hugs and baci!

Vale

MOLLY sa...

Jeg elsker kaker, og denne hadde nok sklidd rett ned her også...hehe:))
ha en knallfin dag!!!

Min verden sa...

Er du ute og handler? Trodde du var syk. Bra igjen? Jeg er på jobben i morgen også. Folk spør etter deg. Hvis du legger inn på kalenderen din hjemme at du er borte kobles tlf. automatisk ut. Vi snakkes. H.

Min verden sa...

Jeg kobla ut og tok meg av folka dine så godt jeg kunne :o) Vi ses. H

Lyst på livet sa...

Det er du som setter så mange griller i hue på mef vettu :-)

God bedring til deg...
Er ikke helt i form selv jeg. Har dratt på meg en urinveisinfeksjon og i tillegg hoster jeg som et helvette.... Det er så mye fælt!

Klem

Marie sa...

Hei, hei!
Så koseleg blogg du har :)
Litt lik min med bilder frå hage, natur og dyr :)

Dagny sa...

Huff da, kontrastane mellom koselege, beitande kyr og slakteribilen er alltid litt brutal, har vore med på den biten mange gongar hjå foreldra mine. Og det er vel greit at ungane veit kvar maten kjem frå?

Ha ei god helg!

Inger sa...

Wow - ble utrolig imponert av kaka di! (hengehake)
Kjempekoselig blogg! ^^,
Lurer på om jeg må ha en sånn Westerland - rose..